Slagvaardig ondernemen door het gebruik van dashboards

Klaartje Quintelier
December 21, 2023

Stel je voor: je leidt een onderneming in de bouwsector, een branche die bekend staat om complexe en dynamische projecten. Met het einde van het jaar in zicht, wil je een overzicht hebben van de prestaties van je bedrijf gedurende het jaar. Na uitgebreid samenvatten, rekenen en het maken van draaitabellen en grafieken, denk je een goed beeld te hebben van de huidige positie van je bedrijf.

Wat als dit veel makkelijker kon?

Met een dashboard in een ERP-systeem krijg je in één oogopslag een accuraat overzicht van je bedrijfsprocessen gedurende het hele jaar, zonder veel moeite te hoeven doen.

Een ERP-systeem fungeert als het digitale brein van je organisatie, waarbij diverse bedrijfsprocessen zoals financiën, sales, projectmanagement en personeelsinzet worden geïntegreerd in één geautomatiseerd systeem.

De rol van dashboards

Binnen een ERP-systeem spelen dashboards een cruciale rol bij het verstrekken van inzicht in essentiële gegevens. Vergelijk het met het cockpitoverzicht van een vliegtuig, waarin alle relevante informatie in real-time wordt weergegeven. Voor bouwondernemers betekent dit dat ze directe beslissingen kunnen nemen op basis van actuele gegevens.

1. Real-time projectmonitoring

Jouw dashboard stelt je als bedrijfsleider in staat om de voortgang van projecten in real-time te volgen. Dit omvat kostenanalyses, tijdlijnen, mijlpalen en personeelsbezetting. Het stelt besluitvormers in staat om snel bij te sturen als dat nodig is, wat essentieel is om projecten op schema te houden.

2. Financiële controle

Een van de grootste uitdagingen voor bouwbedrijven is het beheer van financiën. Jouw dashboard biedt je diepgaand inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Budgetten, kostenoverschrijdingen en cashflow kunnen gemakkelijk worden gevolgd, waardoor je als manager proactief kan reageren op financiële uitdagingen.

3. Opvolging van je pipeline

Een derde belangrijke factor is het opvolgen van de salesfunnel. Dashboards bieden een gestructureerd overzicht van vooruitzichten en resultaten in de verkoop. Dit helpt stilstand te voorkomen en zorgt ervoor dat projecten naadloos op elkaar aansluiten.


Het gebruik van dashboards in ERP systemen voor bouwbedrijven is niet langer een luxe, maar eerder een noodzaak in de competitieve en veeleisende bouwomgeving. Het biedt een duidelijk, real-time overzicht van alle aspecten van het bedrijf, waardoor leidinggevenden proactief kunnen handelen en beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Voor bouwbedrijven die streven naar efficiëntie, kostenbeheersing en projectbeheer op topniveau, zijn dashboards in een gespecialiseerd ERP-systeem de sleutel tot succes.

Krijg meer gedaan in minder tijd!

Met ForGrowth wordt automatiseren in de bouw kinderspel. Spring nu op de digitale kar. Pluk morgen al de vruchten.
Boek je gratis demo