Scoren door scores te geven

Klaartje Quintelier
February 1, 2024

Een leveranciersbeoordeling is niet alleen belangrijk voor het behalen van een ISO9001 certificaat, maar het helpt je onderneming ook bij het waarborgen van een goede samenwerking met je leveranciers en het vlot verlopen van je hele bedrijfsproces. Behalve een goed contact, is het ook goed om bij te houden welke leveranciers op bepaalde vlakken uitblinken en welke het op bepaalde punten net iets minder doen. Dit maakt het voor jouw onderneming makkelijker om de juiste keuzes te maken en het gewenste resultaat te leveren aan jouw klanten.

6 redenen om nu te starten met evalueren

1: Kwaliteitscontrole

Je wil er absoluut voor zorgen dat de diensten of producten die je afneemt van een leverancier, voldoen aan jouw kwaliteitsnormen. Wanneer je een leveranciersbeoordeling maakt, kan je dit bijhouden en eventueel de nodige maatregelen treffen.

2: Betrouwbaarheid

Jouw onderneming is afhankelijk van je leveranciers, je wil dan ook 100% zeker zijn dat je op hen kan vertrouwen. Door je leveranciers te beoordelen op hun betrouwbaarheid, zorg je ervoor dat je supply chain op de rails blijft en verminder je risico’s op bijvoorbeeld vertraging van projecten.

3: Kosten beheren

Wanneer je regelmatig een check doet op de prijs-kwaliteitverhouding, blijf je scherp op de kosten die je maakt bij je leveranciers. Op die manier ben je in staat om steeds te proberen de beste prijzen te onderhandelen en je financiële resultaat op peil te houden.

4: Compliancy

Je hebt een goede reputatie als ondernemer en wil deze ook behouden, daarvoor is het werken met bonafide leveranciers van groot belang. Als betrouwbare ondernemer wil je jezelf ervan verzekeren dat jouw leveranciers voldoen aan de wetgeving. Je beoordeelt hen ook op het naleven van milieunormen, arbeidspraktijken en bedrijfsethiek.

5: Risicobeperking

Regelmatige evaluatie kan je helpen om mogelijke risico’s tot een minimum te herleiden en proactief maatregelen te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de financiële stabiliteit van jouw leveranciers, voorraadrisico’s, …

6: Optimaliseren

Door je leveranciers te beoordelen en dit met hen te delen, geef je hen ook de kans om hun processen te verbeteren of meer af te stemmen op de behoeften van jouw bedrijf.

Kleine moeite voor maximaal resultaat

Door dit efficiënt en met de juiste tools te doen, kan je op korte tijd een heel mooi resultaat bekomen. Wanneer je over een ERP beschikt, heb je de mogelijkheid om dit naadloos te integreren in je bedrijfsprocessen.

Een goed functionerend ERP-systeem bevat modules waarin je prijsaanvragen en orders kunt plaatsen. Hiermee zet je al de eerste stap in het voorbereiden van je leveranciersbeoordeling: je hebt een overzicht van al je leveranciers.

Je kan dan gaan bepalen of leveranciers essentieel zijn voor het draaiend houden van je bedrijfsprocessen, door hen in te delen in categorieën. Bijvoorbeeld, de ramenwasser valt in categorie D, terwijl de leverancier van hout voor een schrijnwerker in categorie A valt. Leveranciers in categorie A zal je dan ook intensiever, frequenter en strenger beoordelen dan die in categorie D.

Je kunt de beoordelingen eenvoudig vastleggen via een enquête die wordt gekoppeld aan de leverancierskaart. Met behulp van filters in je overzicht kun je vervolgens gemakkelijk de juiste leverancier selecteren.

Wanneer de ISO9001-audit dan plaatsvindt, heb je alle gegevens keurig in een rapport staan. Dat is alvast één punt dat afgevinkt kan worden.

Krijg meer gedaan in minder tijd!

Met ForGrowth wordt automatiseren in de bouw kinderspel. Spring nu op de digitale kar. Pluk morgen al de vruchten.
Boek je gratis demo