Optimaliseer je klantbeheer

Klaartje Quintelier
January 12, 2024

Is jouw commercieel verantwoordelijke nog steeds maandelijks bezig met het handmatig opstellen van rapporten? Een tijdrovende taak, zeker voor iemand wiens inzet je liever bij klanten ziet. Of maak je zelf regelmatig handmatig een rapport om te zien hoever je staat ten opzichte van de financiële planning van dit jaar? In dat geval is het wellicht tijd om te investeren in een efficiënt CRM-systeem.

Een Customer Relationship Management systeem, stelt je in staat om op een eenvoudige en consistente manier interacties en relaties met je klanten te beheren en te verbeteren. Vanaf het allereerste contact met (potentiële) klanten hou je alles georganiseerd bij en creëer je een gestructureerde database. Dit bevordert niet alleen de groei van je verkoopcijfers, maar verbetert ook de klantvriendelijkheid en biedt inzicht in de behoeften van je klanten en je cijfers.

Leadmanagement

Een lead, of saleslead, is iemand die interesse toont in jouw bedrijf, product of dienst. Je kan als bedrijf verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld leadgeneratiecampagnes en marketingactiviteiten, gaan gebruiken om salesleads te genereren en jouw klantenbestand uit te breiden. Het effectief beheren en opvolgen van deze leads kan bijdragen aan het succes van je bedrijf in het verwerven van nieuwe klanten.

Je spreekt van inbound leads wanneer geïnteresseerde personen contact met jou opnemen via verschillende kanalen, zoals telefoon, e-mail, sociale media, enzovoort. Dit kan ook via een webformulier, dat je integreert in je CRM-systeem. Op die manier worden ze automatisch toegevoegd aan je database waarna jouw salesteam direct aan de slag kan gaan om de lead te benaderen.

Outbound leads daarentegen, zijn potentiële klanten die je vanuit jouw bedrijf benadert. Wanneer je over een CRM beschikt, kan je bijvoorbeeld volledige leadlijsten importeren en eenvoudig kwalificeren. Door gebruik te maken van je CRM, kun je met minimale inspanning een groot aantal potentiële klanten op een persoonlijke manier benaderen.

Conversie

Een volgend stadium in het verkoopproces is de prospectiefase. Tijdens deze fase analyseer je de behoeften en wensen van je potentiële klant. De salesverantwoordelijke voert gesprekken met de klant, stelt een voorstel op en gaat ten slotte over tot onderhandelingen en het sluiten van de deal. Met zoveel stappen en een overvloed aan informatie is het beheren ervan een uitdaging. Een CRM maakt dit proces echter eenvoudig en gestructureerd.

  • Voor elke potentiële klant wordt een klantendossier aangemaakt waarin je contactinformatie bijhoudt en actueel houdt.
  • Het registreren van je activiteiten stelt het hele team op de hoogte van wanneer de potentiële klant is benaderd of bezocht, wat er werd besproken, wat de verwachtingen zijn, etc.
  • Door een opportuniteit te creëren in het CRM-systeem, heb je nauwkeurige inzichten in de fase van de gesprekken met de potentiële klant, de waarde van de deal die je gaat sluiten, …
  • Je hebt een duidelijk zicht op wat je sterktes en zwaktes zijn. Waarom haken potentiële klanten af of waarom happen ze net toe? Als je deze informatie correct vastlegt in je CMR, opent dit de deur naar nieuwe mogelijkheden.

Klantbinding versterken

Als ondernemer weet je dat het behouden van je klanten minstens even belangrijk is dan het werven van nieuwe klanten. Vanuit een CRM kan je je klantopvolging effectief coördineren. Door klantgegevens te registreren en actueel te houden, kun je deze structureren en organiseren op basis van verschillende criteria. Dit kan efficiënt zijn in verschillende processen, een paar voorbeelden:

  • Door bijvoorbeeld te filteren op regio in je CRM, kan je moeiteloos opvolgingsgesprekken inplannen en een logische planning opstellen voor je klantbezoeken.
  • Het meten van klanttevredenheid wordt gemakkelijker doordat alle contactinformatie en andere factoren overzichtelijk zijn vastgelegd in je klantkaarten.
  • Met slechts enkele muisklikken kunnen nieuwsbrieven gelijktijdig naar al je bestaande klanten worden verzonden.

Salesmanagement

Een CRM-systeem ondersteunt het commerciële team bij het behalen van zowel individuele als gezamenlijke doelen. Dankzij het gebruik van een CRM houd je overzicht over de activiteiten en behaalde resultaten. Dashboards en grafieken helpen je om de status van de pipeline in kaart te brengen, inclusief wie deze vult en met welke informatie ze gevuld wordt.

Jouw salesteam heeft eveneens een helder beeld van hun persoonlijke doelen en prestaties. Niets maakt een commercieel team zo blij dan een goed gevulde pipeline en een transparant overzicht van behaalde deals.

Data beveiliging

Als ondernemer beschik je over een aanzienlijke hoeveelheid privacygevoelige data. Gezien de huidige wetgeving en het toenemende aantal gevallen van cybercriminaliteit, is het belangrijk voor bedrijven om uiterst voorzichtig met deze gegevens om te gaan. Je wil geen Excel-bestanden laten rondslingeren en bovenal wil je voorkomen dat deze gevoelige informatie in verkeerde handen valt. Door een veilig CRM-systeem te implementeren, organiseer en structureer je je data en zorg je dat deze achter slot en grendel zit. En je hebt zelf de controle over wie toegang heeft tot deze gegevens.


Het is duidelijk dat een CRM van onschatbare waarde is voor moderne ondernemingen. Het biedt niet alleen efficiëntie en strategisch voordeel door waardevol inzicht in verkoopcijfers en klantbehoeften, maar bespaart ook tijd en bevordert de productiviteit van commerciële teams.

Door de overstap te maken naar een CRM, leg je als bedrijf een stevig fundament voor groei, klanttevredenheid en operationele excellentie. Kortom, een CRM-systeem is niet alleen een investering in technologie, maar een investering in een succesvolle toekomst.

Krijg meer gedaan in minder tijd!

Met ForGrowth wordt automatiseren in de bouw kinderspel. Spring nu op de digitale kar. Pluk morgen al de vruchten.
Boek je gratis demo